Ricette

Tagliatella allardiata


: 4 : 6 min. : medio

Ingredienti per cuocere la pasta

  • 400 g di tagliatelle
  • 10 g di sale
  • 1 litro d’acqua

Ingredienti per insaporire

  • 120 g di guanciale
  • 120 g di noci
  • 10 foglie di basilico
  • 50 g di pecorino
  • 100 g di burro

Preparazione:

Per la base, tosta 5 chicchi di pepe in padella e comincia a rosolare il guanciale.

Pesta le noci, e conservane alcune da utilizzare a fine cottura come decorazione, e sfuma il lardo con brodo e pepe.

Aggiungi il pecorino alla pasta, mantenendolo a una temperatura inferiore agli 80 gradi. Una volta mantecata la pasta, lasciala riposare.

In fase di mantecatura usa il burro, rigirando con il mestolo.

Condisci con le noci e grattugia il pecorino al momento. Aggiungi un po’ di basilico.

Servi le tagliatelle La Rustichella in un piatto fondo, aiutandoti con un mestolo e un forchettone, e aggiungi il condimento chiudendo con una spolverata di pepe.

Tagliatella allardiata


: 4 : 6 min. : medium

Ingredients for cooking pasta

  • 400 g of tagliatelle
  • 10 g of salt
  • 1 litre of water

Ingredients for flavoring

  • 120 g of jowls
  • 120 g of nuts
  • 10 basil leaves
  • 50 g pf pecorino cheese
  • 100 g of butter

Making:

For the base, toast 5 peppercorns in a pan and start browning the bacon.

Crush the walnuts, and keep some to use at the end of cooking as a decoration, and blend the lard with broth and pepper.

Add the pecorino to the pasta, keeping it at a temperature below 80 degrees. Once the dough has been creamed, let it rest.

When creaming, use the butter, stirring with a ladle.

Season with the walnuts and grate the pecorino at the moment. Add some basil.

Serve the La Rustichella tagliatelle in a deep dish, using a ladle and a fork, and add the sauce, finishing with a sprinkling of pepper.

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